Underbara tisdag

Idag har det varit strålande väder här i Durban. Jag låg och skvalpade på en gummimadrass i poolen hela förmiddagen. Det betyder alltså att jag inte är den blekaste i Durban längre - den pokalen överlämnar jag nu till Pascal. Han har tyvärr inte fått njuta av värmen idag då han har haft radioutbildning hela dagen följt utav en "grundlig" undersökning hos flygläkaren. Pascal förklarade undersökningen som "stenåldersmetoder", dom hade bankat honom på knäna för att kontrollera hans reflexförmåga, efter detta hade han fått snurra runt, runt och sedan ställa sig på ett ben för att slutligen säcka ihop av yrsel. Syfte? Förnedring?
Nåja, de hade varit väldigt trevliga iallafall. Sjuksköterskan tipsade Pascal om ett boende nära skolan som vi planerar att åka och titta på någon dag.

Vår nya bil, en Renault Scenic. Pascal tycker att den är skithäftig. Jag tycker att den liknar en minibuss, en sån där som innebandylag använder sig av för att transportera sig till bortamatcher. Bromsarna är tyvärr inte de bästa men det gör oss ingenting. Pascal använder dem ändå så sällan.


Nu är det dags för middag, den kulinariska läckerheten på kvällens meny är ingenting mindre än Pascals supersmaskiga köttfärssås. Sedan ska vi på bio. Det är halva priset på tisdagar, och det är inte dumt. Inte dumt alls faktiskt.


En sydafrikansk vän

Jag har fått en vän. Eller rättare sagt vi har fått en vän. Vakthunden.
Yida är en oerhört klok och fin hund, något som även avspeglar sig i hennes val av vänner (host!). Pascal är som jag tidigare nämnt inte speciellt förtjust i hundar men det är annorlunda med Yida. Den här vovven charmar brallorna av honom.

Varje gång vi kommer in på uppfarten möts vi av en viftande svans och små, kärleksfulla nafsningar i händerna, sedan erbjuder hon alltid eskort till dörren. Hon känner nog av att vi är invandrare och inte hittar så bra.

När vi badar, badar också Yida. Hon är en fantastisk simmare och tar minst en simtur per dag. Det kan vara förklaringen till att poolen inte är så fräsch alla gånger. 

Men det absolut finaste av allt är när hon ligger utanför vår ytterdörr och vaktar. Och det gör hon ständigt, dag som natt. Allt detta, innan jag köpte hennes kärlek med ost.




Förklaring: Misären i bakgrunden har fått gräsbeklädnad under dagen.


Incidenten

Jag har varit, minst sagt, paranoid sedan jag fick höra att Lindah och David har ödlor inne i sitt hus. Jag hatar ödlor, eller rättare sagt jag är livrädd för ödlor. Jag har oroat mig, legat sömnlös och stirrat på väggar och tak där jag vet att de små krypen trivs. Men jag har aldrig sett någon, inte förrän igår. 

Igår på morgonen berättade jag för Pascal att jag misstänkte att det fanns en ödla i vårt hem också, då jag sett något i ögonvrån, något som i rapidfart rusat förbi ett flertal gånger. Pascal som anser att min trovärdighet angående ödlor är lika med noll skrattade bara bort det hela. 

När jag sedan på eftermiddagen ligger i soffan och har det som allra bäst säger Pascal: "du har rätt Jossan, det är en ödla här inne och den gömmer sig under soffan!" Missförstå mig inte, jag älskar att ha rätt men just den här gången hade jag mer än gärna överlåtit vinsten till Pascal. 

Jag DÖR.

Jag ställer mig på en stol, knäpptyst förutom att jag gång på gång upprepar för mig själv, som ett mantra "den måste ut! den måste ut!" Pascal ber mig gå in på toaletten så skall han ordna det hela. Efter EN minut ber han mig att komma ut och talar om för mig att ödlan är nu borta. Den sprang ut genom dörren, helt självmant när han flyttade på soffan.
Trovärdigt? Tveksamt säger jag, absolut säger Pascal. Sedan dess har det pågått en liten diskussion här hemma, en diskussion angående vikten av ärlighet.



Var ödlan befinner sig i dagsläget är oklart, mycket oklart.

Välkommen hem

Nu har vi flyttat, där av den dåliga uppdateringen. Under helgen har vi hunnit skaffa internet och köpt en bil men mer om detta i ett senare inlägg. Jag har nämligen viktigare saker att skriva om. Djur.


I fredags flyttade vi in i ett complex på Beachway i närheten av Pascals skola. Väl på plats möttes vi av denna välkomstkommitén. Man tackar!




Jag är inte direkt den som spar på krutet när det kommer till småkryp. Jag drog till med det tunga artilleriet direkt.



Fast killing och super fast killing - beroende på humör, dagsform samt skadan den lilla varelsen åsamkat.

Vi hade förövrigt en ödla i vårt hem idag, tyvärr så är jag inte redo att skriva om detta ännu. Ödlan lever så mycket kan jag tala om, och det gör även jag. Med nöd och näppe kan tilläggas.

Torsdag

Idag har vi varit på ytterligare en visning. En riktigt dålig visning dessutom, något som inte direkt hör till ovanligheterna för tillfället. Men den här visningen innebar inte bara ett ruckel till bostad, den innehöll också en riktigt påstridig mäklare. En enormt jobbig, gammal indier som vägrade, under några som helst omständigheter, låta oss lämna lägenheten. Vi var hans fångar, hans husdjur i 45 minuter. Jag vet inte hur många gånger vi vänligt men bestämt berättade för honom att lägenheten inte var något för oss. Han hade alltid en extra historia på lager bara för att få oss att stanna. "Josefine, come here, sit down!" sa han och klappade på en av de ofräscha sofforna. Sen var vi fast, ingen utväg. Han berättade om finlandskryssningar han planerade tillsammans med svenska vänner, semesterresor till Tyskland samt hur mycket och varför han älskade USA på det djupa, passionerade sätt han gjorde. Vi passade på att rymma när han blev alltför självupptagen och tappade fokus på publiken för ett kort ögonblick. Jag tror inte att han märkte något, han sitter säkert fortfarande kvar på sjätte våningen och pratar om sig själv.


Den oerhört vänliga kvinnan har skickat bilder på huset som vi vill hyra. Enligt min personliga åsikt ser det ut som ett riktigt drömboende. Förhoppningsvis flyttar hennes nuvarande hyresgäster ut i slutet av januari. Vi är redo och väskorna är packade.



Visst är det fint? Hoppas, hoppas!


Onsdag

Idag inleder jag med att jag har ätit riktigt dålig sushi, kanske den sämsta i mitt liv. Maten var i stort sett gratis. Men inte för den delen prisvärd.


De senaste dagarna har vi spenderat en hel del tid i bilaffärer, roligt för Pascal, mindre roligt för mig. Men sånt är livet. På bilaffärerna vägrar de inse min existens. Jag syns inte, jag hörs inte, jag finns inte. Pascal däremot, honom tar de i hand, tilltalar vid namn och är så trevliga att de får smör runt munnen. Jag får på sin höjd en oengagerad vinkning när vi lämnar butiken.


Idag har Pascal haft sin första flyglektion. Han kom hem och var, minst sagt, exhalterad och berättade om hur man svänger ett flygplan och visade hur vingarna rör sig osv. Jag kan inte påstå att jag förstod särskilt mycket men jag uppskattar ändå att han försökte förklara det för mig. Enligt honom hade flygningen gått skitbra, jag önskar mig Pascals självkänsla i julklapp.


Vi börjar mer och mer komma in i det sydafrikanska samhället. Vi har lärt oss allt ifrån hur man mutar polisen till vilken sorts smörgåsskinka man skall köpa. Det ni mina vänner, det är inte dumt för två invandrare efter bara åtta dagar.

Avslutar med en bild på en taxibuss i ett grått och regnigt Durban. Åk för all del inte en sådan.


Tisdag

Idag är det redan tisdag och ytterligare en regnig dag här i Durban. Nu har vi varit här i en hel vecka, det är inte klokt vad tiden går fort. Det här är verkligen "livet på en pinne" som Pascal så klockrent beskrev det.

Vårt största problem just nu består utav att vi har likadana solglasögon (jag härmade Pascal, viktigt!). Han skäms som en hund och säger att vi ser töntiga ut. Jag försöker argumentera för min sak och säger att vi är ser gulliga ut men det köper han inte.


På fredag flyttar vi. Vi har valt att flytta in i studentboendet med smutsig pool och killar i kalsonger. Tydligen så bor dem där med sina flickvänner. Det känns ändå som ett ganska okej ställe till att börja med. Där kan vi nätverka lite så att jag förhoppningsvis har annat sällskap än facebook och mad men på dagarna när Pascal är i skolan. En annan anledning till att vi valde detta är att det inte är någon uppsägningstid utan man hyr per månad. Vi kommer alltså fortsätta vårt sökande efter en mer permanent bostad. Det ingår maid-service fem gånger i veckan, alltså städning, bäddning av säng, disk och tvätt samt en garden boy. Herregud vad vi kommer att bli bortskämda.

När Pascal kommer hem så ska han ringa en trevlig kvinna som har en garden flat som uthyres från och med slutet av januari. Jag håller tummarna.

En äcklig tusenfoting (Jag måste verkligen sluta visa bilder på djur annars kommer mamma aldrig våga besöka mig här i Sydafrika).


Idag så lämnade vi in två påsar med tvätt. Pascal har snart inga rena kalsonger kvar. Jag erbjöd honom fri tillgång till mina trosor men han såg inte det som någon lösning på problemet.


Våra visningar..

Den första lägenheten kan beskrivas med ett passande ord: MISÄR! en liten trång enrummare utan AC och möblerna som gud glömde. Fem hundar och en innergård som såg ut som en soptipp. Det var där vi fotade aporna.


Den andra visningen var en urtjusig granny flat med allt man kan önska sig. Tyvärr var hyresvärden en väldigt snorkig typ och vägrade oss tillgång till både gård och pool. Det betyder att förutom vårt lilla hem skulle jag ha tillgång till en grusgång på ca 3x2 meter om dagarna när Pascal är i skolan. Bara tanken på detta gör mig deprimerad.

Visning nummer tre var ett trevligt litet hus med tillgång till pool och grillplats samt en egen liten tomt. Tyvärr så var stället väldigt litet (tänk etta med kokvrå), omöblerat och ganska slitet. Kylskåp och frys i en annan byggnad? Väldigt trevlig hyresvärd dock.

Hus nummer fyra kan förklaras som någon sorts studentboende. Fina lägenheter, ungefär som bungalows. Helt nyrenoverade och fräscha. Tyvärr var det ett rivningshus!?! på tomten och poolen var den äckligaste jag har sett. Vakthunden var en schäfer som slickade mig på benet konstant under tio minuter (rabies?). Vi träffade två killar med baksmälla i underkläder. Pascal vill inte lämna mig ensam där om dagarna och jag ser helst att han inte gör det heller.

Visning nummer fem var ett hus på 65 kvadratmeter med tillgång till en fräsch pool. Ägaren hade två hundar, en schäfer och en liten sak som liknade Alf i den där 80-talsserien. Husen var fyllt med döda (och halvdöda) insekter. Fick syn den största kackerlackan jag någonsin sett som övade ryggsim på sovrumsgolvet. Hyresvärden såg ut som en österrikare med våldtäcktsmustach (Pascals ordval). Jag bor helst inte med honom. Här känns inte larm och grindar som en fördel, det blir bara svårare att rymma.

Den sista visningen var det värsta stället hittills. Hyresvärden var det smutsigaste jag har sett (förutom hans hem). Han varnade oss innan om att paret som hyrt stället tidigare hade haft en stor hund som förstört hela stället. Något han naturligtvis lovade att åtgärda. Från lägenheten fanns det en dörr in till hans del av huset och genom den dörren hörde jag någon/något som försökte äta sig in. Han sa att det var en hund, i mina öron lät det som en dinosaurie.

Herregud! Funderar på allvar att köpa ett tält!


Romantik på hög nivå med en toalettstol i sovrummet, verkligen!

Men nu kan det bara bli bättre..
Snart hittar vi något vi tycker om, det är jag övertygad om!


Första flygturen?

Idag har Pascal sin första flyglektion. Vi får bara hoppas att flygvädret håller i sig. I natt så ösregnade det och åskade här i Durban och tydligen så skall det komma mer oväder.

Jag är lite nervös.. vilken tur att Pascal har mig som stöd! (ironi)

Läskiga djur som Jossan har sett i Durban del 1 (har en känsla av att det blir en fortsättning)

  • Snigel
  • Vinröd tusenfoting (man får eksem om man kliver på den!)
  • En stork? Pelikan? Ja, ganska äcklig vilket som!
  • Trollsländor (1 levande, oändligt många döda i poolen)
  • Hudfärgade ödlor (bildbevis nedan)
  • Svart/vit skitsnabb ödla
  • Apa (fast bara den som visade pungen)
  • Kackerlacka i storlek "lastbil"
  • Hund med loppor och oklippta klor
  • Blå, små och slemmiga maneter (döda)
  • En fet katt

 

Jag och Pascal har förövrigt druckit kranvatten och mår hur bra som helst. Vi glömde helt bort att köpa vatten. Men, vi köpte vin.. och det är ju inte så gott när man har borstat tänderna!


Lördag

Idag har det varit strålande väder i Durban fast tyvärr så blåste det ganska mycket. Eftersom vädret har varit lite sisådär hela veckan och vi visste att det skulle vara fint idag så hade Pascal lovat mig en heldag på vattenparken Ushaka (vi hade planerat att åka gummiring i timmar). Väl på plats så insåg vi att den enorma kön skulle ta alldeles för långt tid så vi bestämde oss för att åka till stranden istället. Jag var bara jättelite ledsen över det beslutet.

Vi besökte både North beach och Umhlanga. Vi hade spf 20 ÖVERALLT men om vi säger så här: Skandinavisk november-hud är inte riktigt gjord för den afrikanska solen. Jag skulle inte säga att vi är röda, lätt rosa är en beskrivning som stämmer in bättre. 

Senare på kvällen så åkte vi till köpcentrumet Gateway och gick på bio. Vi såg Despicable Me i 3D, en animerad film. Jag grät såklart en skvätt bakom mina 3D-glasögon. Den var fin, väldigt fin!
Bjuder på några bilder från dagen, idag blir det inga djur fast jag har fotat en äcklig ödla! Något ni vill se?

Kom att tänka på en sak när jag läser igenom mitt inlägg ovan. Vattenland och animerade filmer? Ber så hemskt mycket om ursäkt kära Vänner! Vuxenbloggen börjar med start imorgon.

Dagens bild

Föreställer apor, massor av apor. Dessa apor har blå pungkulor*, väldigt blå pungkulor**.
Idag åkte jag och Pascal på en visning av en lägenhet som var minst sagt skitäcklig. Där såg vi dessa apor som satt och mumsade på avocados, familjemiddag typ. Vi åkte sedan och tittade på en granny flat som var helt fantastisk. Det som var dåligt var att det varken ingick tomt eller pool, vi ska försöka charma hyresvärden imorgon.. önska oss lycka till!

* Jag ville helst inte ha med ordet "pungkulor" på min blogg men Pascal tyckte att det var en viktig detalj.
** Han tyckte verkligen att det var jätteviktigt.

På begäran

Snigelbilden..

Strax skall jag och Pascal åka till Durban aviation center (Pascals skola) och efter det har vi en husvisning inbokad. Jag tänker ta med min kamera så att ni i fortsättningen slipper bilder som dessa..

Första bilden..

Föreställer en Sydafrikansk "poolrengöringsgrej". Den gräver upp smutsen på botten och gör poolen, om möjligt ännu äckligare.

Förklaring: jag har en tendens att fota onödiga/tråkiga saker. Om ni vill se vackra bilder på Durban föreslår jag att ni bild-googlar detta, alternativt har is i magen. Det kommer mina vänner, det kommer!


Tack

Jag vill börja med att tacka alla som läser min blogg.
Wow, vilken respons. 77 unika besökare på mindre än ett dygn. Det är inga "kissie-siffror" direkt men det har aldrig varit min ambition med denna blogg. Att det fanns så många som är intresserade av mitt nonsens kunde jag aldrig tro. Jag känner mig oerhört tacksam och smickrad.

Idag fick vi skjuts av vår underbara hyresvärd Steve för att hämta ut vår hyrbil. Det kanske inte är den finaste bilen jag har sett men den fungerar och var väldigt billig. Nu måste vi bara öva oss på att köra på "fel" sida av vägen. Pascal är en naturbegåvning, han körde bara på höger sida en endaste gång. Det är mycket ny information för oss och massor av saker att lära sig, från det enklaste saker som hur man betalar en parkeringsbiljett, vilken mjölk man skall köpa till att rondeller faktiskt kan vara ovala. För att inte tala om att köpa ett sydafrikanskt refillkort - men efter många om och men så har vi nu äntligen nya telefonnummer. Mitt telefonnummer börjar på 076 precis som i Sverige och riktnummer till Durban är 031 så man skulle kunna säga att vi har flyttat till Sydafrikas motsvarighet till Göteborg?

Jag lovar att lägga in några bilder inom en snart framtid. Har bara inte haft tid att fota så mycket. Eller... den pinsamma sanningen är att jag numera bor i kanske världens vackraste land och det enda jag har fotat hittills är en dålig bild på en snigel.
Så typiskt mig.

Resan hit!

Nu är vi äntligen framme i Durban.
Resan har varit lång och jobbig men samtidigt väldigt rolig.

Jag och Pascal hamnade bredvid en amerikansk kvinna på flyget från London, hennes dotter bor i Kapstaden. Hon ägnade någon minut åt att förklara vad IBM är för företag (där hon hade arbetat tidigare) artiga som vi är så avbröt vi henne inte med att säga att vi mycket väl känner till IBM.

Väl framme i Kapstaden blev jag tvingad av Pascal att lämna ifrån mig mitt pass till honom med motiveringen:
"Nytt land, nya lagar, här får kvinnor inte ens äga mark"
Men jag tror faktiskt att han mest var nervös över att jag skulle slarva bort det. På flygplatsen i Kapstaden hade de två stycken narkotikahundar, pyttesmå. Skulle gissa att det var någon slags terrier. För Pascal som inte är så där, låt oss säga jätteförtjust i hundar var missnöjet stort när den ena lämnade en blöt fläck efter nosen på hans handbagage.
"Fan, jag som är allergisk!"
Men han blev genast på bättre humör när han fick syn på taxfreeshoppen som annonserade smirnoff vodka för 20 rand (ungefär detsamma i sek) och utbrast:
-Jossan! jag tror att vi är hemma!

På flygplatsen i Durban möttes vi av fantastiska Linda och David som skjutsade oss till vårt B&B där vi ska bo den kommande veckan. Jag måste säga att poolen var en riktig besvikelse, ser ut som en ankdamm, utan fåglar då förstås. Jättesmutsig med massor av löv. Men den lätt alkoholiserad mannen vi hyr utav har lovat att den skall vara ren imorgon (tveksamt). Här på vårt B&B har vi också sällskap av en väldigt illaluktande hund och en katt som lider av svår fetma, den där rabiessprutan hade kanske inte varit en sådan dum idé ändå? men det är lätt att vara efterklok.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0